logo

Persbericht | expositie Manga – Actua Impacta, Barcelona

Agnes van Dijk Eindhoven expo barcelona 2022 Materfad

Hoe meer informatie we hebben over de schade die plastic aanricht aan de planeet, hoe meer plastic we produceren. Paradoxaal, toch?

Bezoek de website en lees hier het hele persbericht

BARCELONA

Dat plastic voor eenmalig gebruik schadelijke en onomkeerbare effecten heeft op de planeet is geen geheim. Toch werd er van 2000 tot 2016 dezelfde hoeveelheid plastic gemaakt als van 1950 tot 2000, volgens een WWF-rapport uit 2019. En het tempo blijft groeien. Hoe meer informatie we hebben over de schade die plastic aanricht aan de planeet, hoe meer plastic we produceren. Paradoxaal, toch?

Deze situatie leidt ertoe dat we een sedimentlaag achterlaten die is gemaakt van nieuwe materialen zoals plastic, aluminium, cement of kippenbotten. De wetenschappelijke wereld gebruikt de term antropoceen om dit nieuwe stadium te definiëren, dat rond 1950 ontstond. Dit fossielenbestand en de wereldwijde impact die menselijke activiteiten op aarde hebben, is wat het antropoceen het meest kenmerkt, zoals uitgelegd in het tijdschrift Ar@cne van de Universiteit van Barcelona.

Geconfronteerd met de ongemeten toename van plastic voor eenmalig gebruik, zijn er veel organisaties en activisten die zich mobiliseren om dit te verhelpen. In de tentoonstelling Menja, Actua, Impacta vind je een aantal echt vernieuwende alternatieven.

 

Comments are closed.