logo

STUDIO040

Eindhovense ontwerper maakt jurken van savooiekool en mandarijnenschillen

De Eindhovense ontwerpster Agnes van Dijk maakt jurken van organisch materiaal. Haar savooiebladige jurk werd genomineerd voor de Green Concept Awards. "Blad is geen afval, maar grondstof."

“Dit is een voorloper van de jurk die genomineerd is”, zegt Agnes van Dijk over een jurk van savooieblaadjes. “Er zit een rits achter, want over je hoofd trekken is niet goed voor dit materiaal. Dat zijn allemaal dingen waar je aan moet denken.” De awards zijn voor producten of concepten die duurzaam en innovatief zijn.

Duurzaam

"Sommige mensen zien mandarijnenschillen misschien als afval", zegt Van Dijk. “Maar ik zie het liever als grondstof”. Duurzaamheid is belangrijk voor Agnes. Ze doet niet aan fast fashion. Ook de jurk onder het savoy artwork is een tweedehands product. Om de jurken zo lang mogelijk mee te laten gaan, mummiseert ze de organische stoffen. "Ik heb van alles geprobeerd", zegt ze. “In het begin werkte ik het alleen van buitenaf, maar ik merkte dat de kwaliteit na een paar jaar achteruitging.” Nu worden alle stoffen bewerkt voordat ze worden omgevormd tot een jurk.

Mode

Ze leerde al op jonge leeftijd kleding maken. Uiteindelijk groeide dat uit tot kunst. “Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de natuur. De schoonheid en de vindingrijkheid”, legt ze uit. “En als kunstenaar ben je sowieso meer bezig met wat er om je heen is”. Die combinatie leidde tot de bijzondere jurken. Ze zijn allemaal draagbaar, maar de vorm is het belangrijkste. “Ik denk eerst aan het materiaal en dan pas aan de jurk.”

Begin 2023 wordt de winnaar van de Green Concept Award bekend gemaakt.

Interview

Klik hier naar de site van Studio040 en bekijk de interview-video en lees het hele artikel.

Wilt u meer creaties zien klik dan hier om naar de portfolio te gaan

Comments are closed.